Kulturforskjeller – Norge kontra USA

Norge og USA har et langt og godt forhold. Bare nylig var Jens Stoltenberg for eksempel og talte i Kongressen. Der påpekte han blant annet at det var Leif Eriksson, og ikke Columbus, som oppdaget Amerika først. Denne norske vikingen var altså den første som satte sine føtter på Amerikansk jord. Siden den gang har USA og Norge begge blitt moderne nasjoner med grunnlover og det som følger med. Mange nordmenn valgte også å emigrere til USA når boomen og drømmene der virkelig var i gang.

I dag lever det faktisk flere etterkommere av nordmenn i USA enn det lever nordmenn i Norge! Allikevel har de fleste av disse adoptert den amerikanske kulturen for fullt og endret sine livsstiler. Dette fører til et interessant spørsmål som kanskje kan vise seg vanskeligere å besvare enn først antatt – hva er egentlig kulturforskjellene mellom Norge og USA?

 

Mat, religion og sosiale tradisjoner

For de fleste av oss er det enkleste å hoppe rett på nemlig maten. USA er en virkelig ”gryte” av diverse retter fra verden rundt, men i moderne tid har de også fått rykte på seg for egne varianter. For eksempel har amerikanere, på samme måte som nordmenn i grunn, adoptert pizzaen og gitt den sin egen vri. De tykke pizzabunnene du mest sannsynlig elsker kan du takke amerikanere for. Det samme gjelder de saftige burgerne vi alle elsker (og nei, her er det ikke snakk om McDonald`s overhodet!)

Religion er også en helt annerledes verden i USA. Her drar nærmest enhver familie til kirken på søndag, med andre ord en stor forskjell kontra Norge! Det er dog bare en av mange sosiale tradisjoner. Dessuten er samfunnet generelt bygd opp helt annerledes. Kapitalismen regjerer både det politiske og sosiale. På den andre siden har de for eksempel gratis teoriprøve og oppkjøring, noe som står i sterk kontrast til hva som er tilfellet her til lands. Det er riktignok med mye dårligere oppfølging i USA, så det kan godt stilles et spørsmål om sikkerhet her.

 

Besøk USA for å oppleve kulturen

En kan snakke om USA sin kultur i evigheter, men det aller beste er å oppleve den. Det er tross alt slik en virkelig blir kjent med kulturen, og ikke minst menneskene som praktiserer den. USA er dessuten en spennende kultur for mange nordmenn, fordi vi kan finne spor av våre forfedre her. Drar en til stater slik som Wisconsin, Minnesota og North Dakota for eksempel, så er sporene fra våre forfedre helt tydelige. Her finnes det nemlig mange etterkommere av nordmenn, og dermed også mye spennende å oppleve.

Den aller beste måten å oppleve akkurat denne kulturen på er utvilsomt å bo i USA over en periode. Forsøk å finne en jobb eller kanskje et studie, og fordyp deg i deres kultur, med noen hint til norsk kultur så klart. Men la en ting være sikkert – amerikansk og norsk kultur ligner, men er langt fra den samme! Opplev den amerikanske kulturen i dag, og ta med deg en virkelig god opplevelse i bagasjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *