Nordiske juletradisjoner

Nyere juletradisjon 

En av de nyere juletradisjonene som har kommet til de nordiske landene er “stygge” julegensere. Tradisjonen startet i USA som en offisiell “Ugly Christmas Sweater Day”, men har også blitt kjent over hele verden som en uoffisiell internasjonal stygg julegenserdag. Den nye juletradisjonen har blitt veldig populær i Norden på kort tid.  

Julegensere kommer i flere varianter og er tilgjengelige for både kvinner, menn og barn. Du kan blant annet velge mellom funny Christmas sweaters”, “ugly Christmas sweaters” og lysende julegensere. Julegensere er perfekte å ha på julebord, julemiddag og “Ugly Christmas Sweater”-fester. Det er også en morsom julegave å gi til venner, familie og kolleger.  

Tradisjonell Nordisk julemat 

Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island har flere tradisjonelle matretter og bakverk som nytes i juletiden, men på julaften varierer det i hva som serveres. 

 I danske hjem spiser de vanligvis fleskestek, helstekt and eller gås sammen med rødkål, poteter og ripsgelé. I Finland derimot serveres det tradisjonelt sett skinkestek med grønne erter og ovnsbakt pudding (lådor). Vår söta bror Sverige spiser juleskinke, julepølse, kjøttboller, sild og gravlaks for å nevne noen av rettene. På Island har røkt lammekjøtt servert sammen med hvit saus, poteter og grønnsaker vært en tradisjonell julemiddag i generasjoner.

I Norge kan julemat variere i forhold til geografi og familietradisjoner. På Vestlandet er det vanlig med pinnekjøtt på julaften, mens på Østlandet og i Trøndelag spiser de som regel svineribbe. Andre populære juleretter er også lutefisk, kalkun, torsk, medisterkaker og pølser.  

Tradisjonelle juleaktiviteter 

En populær tradisjonell juleaktivitet i Norden i førjulstiden er fenomenet julebord. Julebord er en fest som ofte arrangeres av firmaer og organisasjoner for ansatte eller medlemmer, eller i private arrangementer for venner. Julebordene er kjent for god stemning med store mengder mat og drikke.  

En annen aktivitet som ringer julen inn, spesielt i Skandinavia, er feiringen av Santa Lucia 13. desember. Luciadagen er en minnedag for den hellige Lucias martyrdød og forbindes ofte med lussekatter og barn som går i lucia-tog. Barna går kledd i hvitt med hodekrans og synger lucia-sangen “Santa Lucia”.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *