Gullrushet i Norge

De fleste av oss har hørt om gullrushet i California og andre lignende historier om amerikanere og canadiere som leter etter gull. Det er på mange måter blitt en del av den amerikanske drømmen å lete etter gull. Til motsetning har vi nok ikke de samme forestillingene her til lands. Olja kalles ofte vårt gull, og de færreste nordmenn tenker stort over hvorvidt det går an å utvinne gull her til lands. Allikevel sier de som har peiling på gull at en kan finne gull der det finnes gull! Og gull finnes absolutt på norsk grunn, for det viser historien.

Vi skal faktisk helt tilbake til 1758 – før Norge en gang hadde ferdigstilt grunnloven – for å finne den første gullgruven som ble etablert. Ironisk nok ble denne gruven etablert på Eidsvoll, der grunnloven naturligvis skulle bli signert snaue 50 år senere. Selv om gullgruven på Eidsvoll neppe kan kalles noen suksess i internasjonal målestokk, så startet den et aldri så lite gullrush her i Norge. Til den dag i dag letes det etter gull i Norge, selv om denne industrien på langt nær er dominerende. Utvikling av kopper, sink, og bly er utvilsomt mer dominerende i vårt land. Allikevel har gullrushet satt en standard, og i dag kan du også lete etter gull!

Hvor kan du finne gull i Norge?

Aller mest populært er det å lete etter gull ved bekker og elver. Det er tross alt fordi de færreste sitter på utstyret til å bore gruver langt inn i berget! Disse elvene og bekkene kan selvfølgelig finnes over hele landet, men det er enkelte deler av vårt land som har vist seg å være mer sannsynlig for å beholde gull enn andre deler. Først og fremst er det her Finnmarksvidda som skiller seg ut. Hit reiser flere nordmenn årlig, og det er en populær kultaktivitet blant lokalbefolkning å forsøke å sile ut gullforekomster fra vannet.

Det er derimot på Bømlo at det største enkeltfunnet fant sted. Her fant en mann en steinklump som inneholdt ½ kilo gull. Dette tilsvarte godt over 100.000kr i verdi den gang mannen fant gullklumpen. Sett bort i fra å utvinne gull selv, så kan du selvfølgelig også kjøpe gull mange steder i Norge. Gullforhandlere finnes i mange kriker og kroker av landet vårt, og her kan du også ofte bringe inn enten gull du har funnet i naturen, eller gull fra gamle smykker, for å få det smeltet ned. Dette kan være kjekt om du ønsker å selge for eksempel en gullklump, eller oppbevare gullet på en annerledes måte.

Let etter gull i dag!

Å lete etter gull er egentlig ikke vanskeligere enn at en tar med seg sila og går til nærmeste elv eller bekk. Du kan også ta med deg metalldetektor og søke i nærområdet. Uansett hva du velger, så kan du få en opplevelse ut av det – selv om du ikke skulle finne gull. Kanskje støter du på en stor forekomst derimot, og starter et helt nytt gullrush her i Norge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *