Magnus Carlsen – En vaskekte sjakk kjendis?

Sjakk er verdens største sport i antall aktive spillere. Det betyr at den for eksempel slår fotballen. Uansett om en skulle mene at sjakk er sport eller ikke, så er de tallene imponerende. Det som da kanskje er enda mer imponerende er at lille Norge, med skarve 5.5 millioner innbyggere, innehar verdensmesteren i sjakk. Vi snakker selvfølgelig om selveste Magnus Carlsen, mannen som har trollbundet Norges land med sine ferdigheter innen sjakk. Først og fremst har nok VM-titlene stått for dette, men også hans villighet til å fremstå i mediene har spilt en meget stor rolle både for hans kjendisstatus og sjakkens status generelt.

Kort og godt er Magnus Carlsen blitt en vaskekte sjakk kjendis. Det er i grunn noe merkelig å tenke på, i den grad at dette er meget, meget sjeldent. Bobby Fischer var kanskje det første eksempelet i verden, da han tok VM tittelen mot Boris Spasskij under den kalde krigen, og ikke minst med hans merkelige personlighet. Videre ble Garry Kasparov kjendis da han spilte mot kunstig intelligens, der han forøvrig til slutt endte opp med å tape. Men aller best kjent av dem alle er mannen fra Norge – nemlig legenden Magnus Carlsen. For selv med bare et tiår på toppen har han blitt en absolutt legende innen sjakk.

Hva betyr kjendislivet for sjakk?

Publisitet er utvilsomt nøkkelen til kommersialisering, og dette er noe sjakken var i sår nød etter over mange år. Da personligheten til Magnus Carlsen først kom ut i slutten av hans tenår, da han for alvor satte fyr på sjakkverdenen, så var ikke akkurat dette personligheten til en popstjerne. Allikevel var det noe ved hans personlighet som gjorde han til en kjendis som de færreste i Norge skulle glemme. Selv i mange år før sin første VM tittel kjente de fleste nordmenn til hvem Magnus Carlsen var. Dette var en kombinasjon av at vi ikke hadde noen andre spillere i nærheten av tronen, så vel som det faktum at Magnus var en spennende type.

Så snart VM tittelen var i boks derimot, så skulle alle i Norge spille sjakk, og alle barn ønsket å bli den neste Magnus Carlsen. Selv om interessen har dempet seg noe den dag i dag, så er den fortsatt høy. Blant annet har sjakk blitt en del av skolen i store deler av landet, og sporten sår mer og mer respekt over hele landet. Dessuten har sjakkspillere blitt til stjerner. Også gambling verdenen har fått opp øynene her, og blant annet er det furore om hvorvidt Kindred skal få sponse sjakkforbundet her til lands – en sak som Magnus Carlsen har utgitt helt klare synspunkter i.

Er sjakk blitt en av Norges nasjonalsporter?

Nasjonalsportene er de idrettene som barna ønsker å bli proff i når de blir eldre. Før i tiden var dette fotball, håndball, og ikke minst ski og vintersport. I dag kan man kaste sjakk inn i denne gryta, i den grad at sporten mest sannsynlig vil holde seg som en av de mest populære i Norden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *