Nordmenn er europamestere i oppussing

Det er mulig det er fordi det er dårlig vær her det meste av året. Vi tilbringer mye tid inne, og kanskje det er nettopp det som er årsaken til at vi ønsker å ha det fint rundt oss. Eller kanskje det skyldes noe så banalt som at vi har mye penger mellom hendene og trenger noe å bruke dem på. Det kan også skyldes at vi er et letter overfladisk folkeferd som er opptatt av fasade og gjerne vil være finere enn naboen. Uansett årsak er det liten tvil om at nordmenn elsker hjemmet sitt, og vi elsker å pusse opp.

All oppussingen koster penger

Hos scandilån.com har de merket seg at mange søker om lån uten sikkerhet når de skal pusse opp. Sammenligningstjenesten hjelper lånesøkere med å finne gode lån i størrelsesorden 5 000 til 500 000 kr. Selv om hverken sammenligningstjenesten eller banken legger seg opp i hva dette forbrukslånet skal brukes til, er det mange som i kontakt med kundeservice oppgir at pengene går til oppussing.

Tall fra flere undersøkelser viser at rundt én million norske husstander hadde et eller annet oppussingsprosjekt på gang i 2018. Totalt bruker vi altså tilnærmet 80 milliarder kroner på denne oppussingen, enten det er nødvendig vedlikehold eller kun for å følge siste trend. Ved siden av dette kommer oppussingen av hytter og fritidsboliger. Det er altså store summer vi snakker om. Faktisk er oppussingsbudsjettet til det norske folk mye større enn hva regjeringen setter av i budsjettet til slike poster som offentlig transport, utdannelse og forsvar. Det burde gi de fleste noe å tenke på.

På tide å tenke på miljø?

Det kommer kanskje ikke som noe stort sjokk at unødvendig mye pusses opp. Det skyldes i hovedsak at vi ikke pusser opp fordi det er nødvendig, men fordi vi har lyst. All denne oppussingen setter også sitt spor på klimaet, og i disse tider er dette et svært vesentlig aspekt. Vi kaster blant annet enorme mengder trevirke som kunne vært brukt på nytt, og dette er ikke det eneste materialet som kan gjenbrukes. Dette har blant annet medført at det flere steder har blitt opprettet ombruksbutikker der det er mulig å kjøpe brukbare produkter og materialer til en rimelig penge.

Miljøvennlig oppussing

Det hender det kommer reportasjer om personer som har bygd eller renovert en hel bolig kun med gjenbruksmaterialer, og det er ingen tvil om at det er dette vi må ha mer av. Dersom trenden med å pusse opp for å følge trendene fortsetter, må vi gjøre noe drastisk når det kommer til å rette til rette for og oppmuntre til miljøvennlig oppussing. Det kan handle om alt fra å promotere utsalgssteder for gjenbruksmaterialer til å ilegge avgift for unødvendig innlevering av materialer.

Det trengs også en større bevisstgjøring rundt dette med hvor mye oppussingen faktisk påvirker kloden og miljøet, og hvordan vi kan følge med i tiden uten å drive med totalrenovering hver eneste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *