Nordisk mote må være verdens mest bærekraftige

Hver dansker kjøper ca 16 kilo klær og tekstiler om året. Vannet som brukes til å produsere mengden klær og tekstiler, overstiger langt det som et husstand på tre personer bruker på ett år. Den eneste produksjonen av en t-skjorte krever 1400 liter vann.


Moteindustrien er en av de store forurenserne som påvirker både miljø og arbeidsmiljø med et stort forbruk av vann, energi, kjemikalier og plantevernmidler. Derfor er det behov for å trekke mote- og tekstilindustrien i en grønnere retning.
Sammen med mine nordiske miljøministerkollegaer har jeg nettopp vedtatt en sterk felles visjon for nordisk mote og tekstil: nordisk mote må være verdens mest bærekraftige. Sammen med visjonen har vi vedtatt en ny felles nordisk handlingsplan for bærekraftig mote og tekstil, «Norden – Godt kledd i et rent miljø’, som bidrar til å gjøre ord til handling.

Faktisk konkluderer vi med at industrien bør revurdere måten de jobber med design og produksjon på. I stedet for at vi produsere ‘ikke-støy’ som kastes i søppelet etter bruk, er det vårt syn at klær og tekstiler i 2050 er en del av et sirkulært system hvor tekstilfibrene blir resirkulert til nye stoffer.
Hvis vi kan bryte det behovet, er det virkelig noe å spare – både for forbrukere, for bedrifter og ikke minst for miljøet.
Å presse på, har vi handlingsplanen besluttet å etablere en nordisk bærekraftig mote og tekstil Academy, så designere fra de nordiske landene på lang sikt kan bli opplært i bærekraftig design. EU-tallene viser at opptil 80 prosent av produktets miljøpåvirkning skyldes valg tatt under designfasen.
Noen selskaper kjører allerede – og de viser gode trekk. Jack & Jones med sin Low Impact Denim program redusert vannforbruket med 40 prosent i produksjonsfasen, og Vigga.us at lease barne, forventer sin virksomhet i Danmark i løpet av få år vil føre til en betydelig årlig reduksjon i kjemisk og vannforbruk i forhold til produksjon av nye tekstiler. Også flere andre store selskaper, både globalt og i Norden, jobber med bærekraftig mote – fordi det kan lønne seg.
Danmark og Norden må være i front når det gjelder bærekraftig mote. Hvis du er interessert i den nordiske stilen, kan du dra nytte av inspirasjon på 2trendy.no.

Med den nye felles nordiske handlingsplanen for bærekraftig mote og tekstil har vi tatt det første skrittet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *